Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring op onze website krijgt. Door onze site te gebruiken, stem je in met cookies.
Wednesday
8
February
2023

Hoe haal je vlekken uit je PVC vloer?

Jan

Een vlek die ontstaat in je PVC vloer kan natuurlijk altijd gebeuren. Gelukkig zijn er verschillende methoden en technieken die je kan gebruiken om de vlekken snel van je PVC vloer af te halen, zodat je geen langdurige schade overhoudt. In dit artikel bespreken we enkele veelvoorkomende vlekken en bieden we handige tips en trucs voor het verwijderen ervan.

Veelvoorkomende vlekken op PVC vloeren

Er kunnen verschillende soorten vlekken ontstaan op je PVC vloer. Hieronder zie je een lijstje met vlekken die vaak voorkomen en hoe je deze het beste kan verwijderen. Lees hier meer over het algemeen schoonmaken van je PVC vloer. 

Vlekken van voedsel en dranken

Het morsen van voedsel en dranken kan een keer gebeuren en dit kan voor hardnekkige vlekken zorgen op je PVC vloer. Het  is belangrijk om deze vlekken zo snel mogelijk aan te pakken om te voorkomen dat ze in de vloer trekken. Gebruik een vochtige microvezeldoek met een mild reinigingsmiddel om de vlek voorzichtig weg te vegen. Vermijd het gebruik van agressieve reinigingsmiddelen die de vloer kunnen beschadigen.

Vlekken van huisdieren

Huisdieren kunnen natuurlijk ook per ongeluk vlekken op je vloer veroorzaken. Urinevlekken kunnen een onaangename geur achterlaten en de vloer verkleuren. Om deze vlekken te verwijderen, kan je een speciaal huisdierenvlekverwijderingsmiddel gebruiken dat veilig is voor PVC vloeren. Volg de instructie op de verpakking en veeg de plek voorzichtig weg met een doek. 

Vlekken van schoenen

Als je met je schoenen in huis gaat lopen, kan dit vuil en modder naar binnen brengen. Deze vlekken wil je snel verwijderen, om te voorkomen dat niet je hele vloer onder de modder komt te zitten. Gebruik een vochtige doek of dweil om het vuil voorzichtig weg te vegen. 

Stappenplan voor het verwijderen van vlekken uit je PVC vloer

Bij het verwijderen van vlekken is het handig om de volgende stappen te volgen: 

Stap 1: Directe actie

Onderneem zo snel mogelijk actie als er een vlek ontstaat op een PVC vloer. Reageer snel en verwijder vuil of vloeistoffen met een vochtige doek of keukenpapier. Zorg ervoor dat je niet over de vlek wrijft, omdat dit de vlek erger kan maken

Stap 2: Voorbereiding

Voordat je de vlek verder gaat behandelen, moet je het juiste reinigingsmiddel in huis hebben. Zorg ervoor dat je een mild reinigingsmiddel hebt, een emmer met warm water en een zachte doek of spons.

Stap 3: Reinigen van de vlek

Breng een kleine hoeveelheid van het milde reinigingsmiddel aan op de vlek en wrijf voorzichtig met een zachte doek of spons. Als de vlek hardnekkig is, kan je een zachte borstel gebruiken om het reinigingsmiddel in de vlek te werken. Vermijd agressief schrobben, omdat dit de vloer kan beschadigen.

Stap 4: Spoelen en drogen

Spoel de gereinigde plek grondig af met schoon water om alle resten van het reinigingsmiddel te verwijderen. Gebruik een schone doek of dweil om overtollig vocht op te nemen en laat de vloer volledig drogen voordat je er weer op loopt. 

Extra tips en trucs

Naast het verwijderen van vlekken, zijn er hieronder enkele extra tips en trucs die je kan volgen om je PVC vloer in topconditie te houden. 

Gebruik van huismiddeltjes

Sommige huismiddeltjes kunnen effectief zijn bij het verwijderen van specifieke vlekken. Een mengsel van water en azijn kan bijvoorbeeld helpen bij het verwijderen van kalkvlekken. Het is wel goed om voorzichtig te zijn bij het gebruik van huismiddeltjes en ze eerst altijd op een klein, onopvallend deel van de vloer te testen om mogelijke schade te voorkomen. 

Voorkomen van vlekken op je PVC vloer

Het voorkomen van vlekken is altijd beter dan ze achteraf te moeten verwijderen. Plaats matten bij de ingangen van je huis om vuil en modder buiten te houden. Gebruik viltjes onder meubelpoten om krassen te voorkomen. 

Professionele reiniging

Als je merkt dat vlekken moeilijk te verwijderen zijn of als je PVC vloer er dof uitziet, kan het raadzaam zijn om een professionele reinigingsservice in te schakelen. Professionals hebben de juiste kennis, apparatuur en reinigingsmiddelen om je vloer grondig schoon te maken en weer in optimale staat te brengen. Neem contact op.

Conclusie

Het verwijderen en schoonmaken van vlekken van je PVC vloer hoeft dus helemaal niet lastig te zijn, als je weet wat je moet doen. Zorg er altijd voor dat je reinigingsmiddelen gebruikt waar de PVC vloer tegen kan. Het is belangrijk om regelmatig je vloer te onderhouden en schoonmaken en vlekken zo snel mogelijk aan te pakken, zodat je geen blijvende schade krijgt.

Auteur
Jan