Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring op onze website krijgt. Door onze site te gebruiken, stem je in met cookies.
Thursday
26
October
2023

Alles wat je moet weten over PVC vloeren

Jan

Wil je meer weten over PVC vloeren? Je bent niet de enige. PVC vloeren zijn de afgelopen jaren steeds populairder geworden vanwege bijvoorbeeld de duurzaamheid van de vloer, stijlvolle ontwerpmogelijkheden en betaalbaarheid. 

Maar wat is een PVC vloer nou precies? En hoe kun je de vloer in verschillende omgevingen gebruiken. Deze blog geeft een uitgebreid overzicht van alles wat je moet weten over PVC vloeren. 

Wat zijn PVC vloeren?

PVC staat voor Polyvinylchloride, een soort kunststof dat bekend staat om zijn sterkte en duurzaamheid. PVC vloeren zijn gemaakt van dit materiaal, waardoor ze een slijtlaag hebben die ervoor zorgt dat ze bestendig zijn tegen slijtage. Ze zijn gemakkelijk te onderhouden, komen in een breed scala aan stijlen en kleuren en zijn een kostenefficiënt, zeker in vergelijking tot traditionele houten of stenen vloeren.

Voordelen PVC vloeren

Er zijn veel verschillende voordelen van PVC vloeren. Zo zijn de vloeren duurzaam, veelzijdig en gemakkelijk in onderhoud. Hieronder staat een lijst van alle voordelen die PVC vloeren hebben. 

Duurzaamheid

PVC vloeren zijn duurzaam en kunnen goed tegen slijtage, krassen en vlekken. Ze behouden hun kwaliteit en uiterlijk, zelfs in ruimtes die veel worden gebruikt, zoals bijvoorbeeld de gang, de keuken en de woonkamer. De vloeren blijven lang mooi, waardoor je ze niet snel hoeft te vervangen. 


Veelzijdigheid

PVC vloeren zijn verkrijgbaar in verschillende ontwerpen, van bijvoorbeeld realistisch hout tot aan steen imitaties. Ze zijn er in veel verschillende kleuren en stijlen, wat ervoor zorgt dat er altijd wel een vloer is die bij jouw interieur past. 

Onderhoudsgemak

PVC vloeren zijn eenvoudig te reinigen en te onderhouden. Regelmatig stofzuigen en dweilen is meestal voldoende om ze schoon en fris te houden. Lees hier meer over het onderhouden van PVC vloeren en waar je rekening mee moet houden. 

Comfortabel

PVC vloeren voelen warmer aan onder de voeten dan sommige andere vloermaterialen, waardoor ze comfortabeler zijn om op te lopen en te staan. Zo heb je een fijn gevoel als je door je huis loopt, maar hebben bijvoorbeeld je huisdieren dit ook. 

Installatiegemak

PVC vloeren zijn verkrijgbaar in verschillende installatieopties, waaronder klikverbindingen en stroken die verlijmd worden. Dit maakt de installatie flexibel en toegankelijk in verschillende situaties.

Hoe kies je een PVC vloer? 

Er zijn verschillende factoren om rekening mee te houden bij het kiezen van een PVC vloer. Denk bijvoorbeeld aan de volgende punten: 

  • De stijl en het ontwerp van de vloer
  • De kwaliteit van de vloer 
  • Onderhoud van de vloer

De stijl en het ontwerp van de vloer 

Het eerste waar je over na moet denken is de stijl en het ontwerp van je vloer. PVC vloeren zijn verkrijgbaar in veel verschillende stijlen en kleuren, van natuurlijk hout tot moderne abstracte patronen. Hier is het goed om te kijken wat past bij jouw interieur en wat jij mooi vindt. De keuze die je maakt, moet passen bij de rest van je interieur. 

Kwaliteit van de vloer 

Ten tweede moet je rekening houden met de kwaliteit van de vloer. Niet alle PVC vloeren zijn gelijk gemaakt. Sommige vloeren zijn duurzamer en hebben een hogere slijtweerstand dan andere vloeren. Het is belangrijk om een vloer te kiezen die bestand is tegen de slijtage die de vloer zal ondergaan, bijvoorbeeld met kinderen of dieren in huis. 

Onderhoud van PVC vloeren

Een van de grote voordelen van PVC vloeren is het gemak van onderhoud. Ze zijn over het algemeen zeer gemakkelijk schoon te maken en te onderhouden. Hier zijn enkele tips voor het onderhouden van je PVC vloer:

  • Regelmatig stofzuigen of vegen om vuil en gruis te verwijderen dat de vloer kan beschadigen.
  • Dweil de vloer regelmatig met een vochtige (niet te natte) dweil om vuil en vlekken te verwijderen. Gebruik een mild reinigingsmiddel dat speciaal is ontworpen voor PVC vloeren.
  • Gebruik geen schurende reinigingsmiddelen of gereedschappen die de vloer kunnen beschadigen.
  • Bescherm de vloer tegen zware meubels en apparaten door het gebruik van meubelkussentjes of wieltjes.
  • Houd de temperatuur en vochtigheidsniveaus in de kamer constant om te voorkomen dat de vloer uitzet of krimpt.

Mocht je meer tips willen hebben over het onderhoud van PVC vloeren, lees hier meer over onderhoud van PVC vloeren. 

Veelgestelde vragen over PVC vloeren

Zijn PVC vloeren waterbestendig?

Ja, PVC vloeren zijn waterbestendig, wat betekent dat ze bestand zijn tegen water en vocht. Dit maakt ze een uitstekende keuze voor ruimtes zoals keukens. Voor badkamers adviseren wij geen pvc vloeren.

Kunnen PVC vloeren worden geïnstalleerd over bestaande vloeren?

Wij adviseren altijd om opnieuw te beginnen, startend bij de dekvloer. Deze zullen we egaliseren om een zo glad mogelijke basis te krijgen. Daarover zal de pvc vloer worden geïnstalleerd.

Hoe lang gaan PVC vloeren mee?

De levensduur van een PVC vloer kan sterk variëren, afhankelijk van de kwaliteit van de vloer en hoe goed deze wordt onderhouden. Over het algemeen kun je verwachten dat een goed onderhouden, hoogwaardige PVC vloer 15 tot 20 jaar meegaat.

Conclusie over PVC vloeren

PVC vloeren zijn een duurzame, veelzijdige en onderhoudsvriendelijke keuze die geschikt is voor diverse ruimtes, van woonkamers tot keukens en zelfs commerciële locaties. Er zijn veel verschillende voordelen van PVC vloeren, die mee kunnen wegen in de keuze voor een PVC vloeren. 

Bij het kiezen van een PVC vloer is het van belang om rekening te houden met de stijl en het ontwerp van de vloer, de kwaliteit van de vloer en het onderhoud van de vloer. Ook is het goed om te weten wat er allemaal bij komt kijken als je de vloer laat leggen, zodat je vooraf weet waar je aan begint wanneer je kiest voor een PVC vloer. 

Auteur
Jan