Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring op onze website krijgt. Door onze site te gebruiken, stem je in met cookies.

Hoe onderhoud je je PVC vloer?

Jan

Een PVC vloer is een populaire keuze door de duurzaamheid, veelzijdigheid en natuurlijke uitstraling. Maar nog een groot voordeel van PVC vloeren is dat ze enorm onderhoudsvriendelijk zijn. Het onderhouden van je PVC vloer is essentieel om de levensduur en schoonheid ervan te behouden. In dit artikel geven we belangrijke tips om je te helpen bij het onderhouden van je PVC vloer, zodat deze er zo lang mogelijk als nieuw blijft uitzien. 

Regelmatig stofzuigen en vegen

Een van de belangrijkste stappen in het onderhoud van je PVC vloer is regelmatig stofzuigen en vegen. Door dit regelmatig te doen, verwijder je los vuil, stof en zandkorrels die krassen kunnen veroorzaken. Gebruik een zachte borstel of een microvezeldoek om te vegen, en zorg ervoor dat je alle hoeken en randen van de vloer meeneemt.  

Dweilen met een mild reinigingsmiddel

Naast het stofzuigen en vegen, is het belangrijk om je PVC vloer regelmatig te dweilen. Gebruik effectieve reinigingsmiddelen voor je PVC vloer, om er zo voor te zorgen dat je geen schade veroorzaakt aan je vloer. Vermijd het gebruik van agressieve schoonmaakmiddelen of oplosmiddelen, omdat deze de vloer kunnen beschadigen. Volg altijd de instructies van de fabrikant op bij het kiezen van een geschikt reinigingsmiddel.

Vermijd overmatig watergebruik

Bij het dweilen van je vloer is het belangrijk om overmatig watergebruik te vermijden. PVC vloeren zijn waterbestendig, maar dat betekent niet dat je ze kunt laten overstromen met water. Teveel water kan de voegen tussen de vloerplanken beschadigen en uiteindelijk leiden tot kromtrekken of loslaten van de vloer. Gebruik altijd een goed uitgewrongen dweil en maak plassen water op de vloer gelijk droog.

Bescherm je PVC vloer tegen krassen en deuken

Het voorkomen van krassen en deuken is een belangrijk aspect van het onderhoud van je PVC vloer. Plaats stoeldoppen onder meubelpoten om krassen te voorkomen en gebruik een deurmat bij de ingang om vuil en zandkorrels weg te houden. Vermijd het slepen van zware meubels over de vloer. 

Vermijd rubberen en schurende materialen

Rubberen materialen en schurende schoonmaakmiddelen kunnen je PVC vloer beschadigen. Vermijd het gebruik van rubberen matten, rubberen wielen of rubberen schoenzolen op je vloer, omdat deze vlekken kunnen veroorzaken of zelfs het oppervlak kunnen beschadigen. Gebruik ook geen schurende schoonmaakmiddelen of schuursponzen, omdat ook deze de toplaag van de vloer kunnen beschadigen.

Bescherm je PVC vloer tegen direct zonlicht

PVC vloeren zijn bestand tegen verkleuring door zonlicht, maar langdurige blootstelling aan direct zonlicht kan de kleur van je vloer beïnvloeden. Gebruik indien mogelijk gordijnen, jaloezieën of zonneschermen om je vloer te beschermen tegen direct zonlicht. Dit helpt om verkleuring en vervaging te voorkomen.

Behandel vlekken direct

Het is belangrijk om vlekken direct te behandelen om te voorkomen dat ze in je PVC vloer trekken. Gebruik een mild reinigingsmiddel en een zachte doek om vlekken voorzichtig weg te vegen. Vermijd het gebruik van agressieve schoonmaakmiddelen of schurende materialen, omdat deze de vlekken kunnen verergeren of de vloer kunnen beschadigen.

Regelmatig onderhoud van vloerverwarming

Als je vloerverwarming hebt, is het belangrijk om regelmatig onderhoud uit te voeren om ervoor te zorgen dat je PVC vloer goed blijft functioneren. Volg altijd de instructies van de fabrikant op bij het gebruik van vloerverwarming met je PVC vloer en voorkom dat de temperatuur te hoog wordt. Dit kan namelijk schade aan de vloer veroorzaken.

Voorkom vochtproblemen

PVC vloeren zijn waterbestendig, maar vochtproblemen kunnen nog steeds optreden als gevolg van lekkages of vochtige omgevingen. Zorg ervoor dat je eventuele lekkages direct repareert en vermijd het plaatsen van PVC vloeren in vochtige ruimtes zoals badkamers zonder de juiste voorzorgsmaatregelen te nemen.

Periodieke controles en onderhoud

Naast het regelmatige onderhoud, is het ook belangrijk om periodieke controles en onderhoud uit te voeren aan je PVC vloer. Controleer regelmatig op eventuele beschadigingen, slijtage of verkleuring en neem indien nodig contact op met een professionele vloerspecialist voor reparatie of behandeling.

Advies over jouw PVC vloer bij twijfel

Als je twijfelt over het juiste onderhoud van je PVC vloer, aarzel dan niet om advies in te winnen bij een specialist. Ze kunnen je voorzien van waardevolle tips en richtlijnen om ervoor te zorgen dat je de juiste zorg en onderhoudsmethoden gebruikt.

Conclusie

Het onderhouden van je PVC vloer zorgt ervoor dat je nog lang kan genieten van je vloer. Door regelmatig te stofzuigen, vegen, dweilen en vlekken direct te behandelen, kan je je vloer er heel lang als nieuw laten uitzien. Vergeet ook niet om je vloer te beschermen tegen krassen, overmatig watergebruik en direct zonlicht. Met de juiste zorg en onderhoudsmethoden kan je nog vele jaren genieten van je mooie PVC vloer.

Auteur
Jan