Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring op onze website krijgt. Door onze site te gebruiken, stem je in met cookies.

Onderhoudstips voor PVC vloeren

Een PVC vloer is gemakkelijk schoon te maken en te onderhouden. Met de juiste zorg en aandacht zorg je ervoor dat je vloer in topconditie blijft. Het onderhoud van je PVC vloer hoeft niet moeilijk te zijn als je weet wat je moet doen en waar je op moet letten. Lees in dit artikel meer over het onderhoud van PVC vloeren. 

1. Regelmatig stofzuigen en vegen

Om je PVC vloer vrij te houden van stof, vuil en kleine deeltjes, is het belangrijk om regelmatig te stofzuigen en te vegen. Gebruik een zachte borstel of een stofzuiger met een zachte borstelkop om krassen en beschadigingen te voorkomen. Vergeet niet om ook de hoeken en randen van de kamer mee te nemen.

2. Dweilen met een mild reinigingsmiddel

Naast regelmatig stofzuigen en vegen, is het belangrijk om je PVC vloer af en toe grondig te dweilen. Gebruik hiervoor effectieve reinigingsmiddelen voor PVC vloeren. Volg de instructies op de verpakking en vermijd het gebruik van agressieve schoonmaakmiddelen die de vloer kunnen beschadigen.

3. Vermijd overmatig vocht

PVC vloeren zijn bestand tegen vocht, maar toch is het belangrijk om overmatig vocht te vermijden. Zorg dat je bij het dweilen bijvoorbeeld niet teveel water gebruikt en zorg dat er geen plassen water op je vloer achterblijven. Als er toch gemorst wordt of plassen zijn, veeg dan zo snel mogelijk het vocht op, zodat je vlekken en beschadigingen kan vermijden. 

4. Gebruik viltjes onder meubels

Om krassen en beschadigingen aan je PVC vloer te voorkomen, is het raadzaam om viltjes / stoeldoppen onder je meubels te plaatsen. Stoeldoppen voor PVC vloeren zorgen ervoor dat je minder wrijving hebt wanneer je je meubels een keer verplaatst en het beschermt de vloer tegen krassen. Controleer ook regelmatig of de viltjes nog in goede staat zijn en vervang ze indien dit nodig is. 

5. Vermijd scherpe voorwerpen

Hoewel PVC vloeren over het algemeen goed bestand zijn tegen krassen, is het verstandig om scherpe voorwerpen zoals naaldhakken, sleutels en scherpe gereedschappen te vermijden. Deze kunnen permanente krassen op de vloer veroorzaken. Gebruik indien nodig beschermende matten of vloerkleden onder zware voorwerpen.

6. Wees voorzichtig met chemische stoffen

Het is belangrijk om voorzichtig om te gaan met chemische stoffen op je PVC vloer. Vermijd het morsen van bleekmiddel, verf, nagellak remover en andere agressieve chemicaliën. Als er toch iets gemorst wordt, veeg het dan onmiddellijk op en reinig de vloer met een mild reinigingsmiddel.

7. Bescherm je vloer tegen direct zonlicht

Als je vloer langdurig in direct zonlicht staat kan de kleur van de vloer gaan vervagen. Om dit te voorkomen kan je gordijnen, zonwering of jaloezieën ophangen. Als je merkt dat bepaalde delen van je vloer zijn vervaagd door langdurig in de zon staan, kan je je meubels ergens anders neerzetten of een nieuw kleed neerleggen, zodat het plekje niet nog meer bloot gesteld wordt.

8. Zorg goed voor je huisdieren 

Goed voor je huisdieren zorgen is natuurlijk altijd belangrijk, maar huisdieren kunnen ook soms krassen op je PVC vloer veroorzaken. Houd de nagels van je huisdieren daarom kort geknipt en zorgt dat er voldoende krabpalen of matten zijn waar ze aan kunnen krabben / kunnen kapot bijten. Als je huisdier een keer een ongelukje heeft gehad in huis, veeg het dan zo snel mogelijk op om vlekken en geurtjes te voorkomen. 

9. Leg een deurmat neer

Om te voorkomen dat stof, vuil en kleine steentjes van buiten naar binnen worden gebracht, leg een deurmat neer bij de ingang van je huis. Dit helpt om je PVC vloer schoon te houden en krassen te voorkomen. Zorg ervoor dat de deurmat regelmatig wordt schoongemaakt om te voorkomen dat het vuil zich ophoopt.

10. Voorkom overmatige belasting

Hoewel PVC vloeren over het algemeen bestand zijn tegen zware belasting, is het belangrijk om overmatige belasting te voorkomen. Vermijd het slepen van zware voorwerpen over de vloer en gebruik indien nodig beschermende matten of vloerkleden onder zware meubels of apparaten.

11. Regelmatig onderhoud

Naast de dagelijkse en wekelijkse schoonmaakroutine, is het belangrijk om je PVC vloer regelmatig te onderhouden. Controleer regelmatig op beschadigingen, krassen of slijtage en neem indien nodig de juiste maatregelen. Volg de instructies van de fabrikant voor eventuele specifieke onderhoudsprocedures.

12. Professionele reiniging

Als je PVC vloer na verloop van tijd zijn natuurlijke glans verliest of er hardnekkige vlekken zijn die je niet kunt verwijderen, overweeg dan om een professioneel reinigingsbedrijf in te schakelen. Zij hebben de juiste kennis, apparatuur en reinigingsmiddelen om je vloer weer in topconditie te brengen.

Conclusie

Als je deze onderhoudstips voor PVC vloeren volgt, zal je vloer er jarenlang als nieuw uitzien. Vergeet niet dat preventief onderhoud en regelmatige reiniging essentieel zijn om de levensduur van je vloer te verlengen en de natuurlijke schoonheid te behouden. Neem de tijd om goed voor je PVC vloer te zorgen en geniet van een prachtige en duurzame vloer in je huis.

Auteur