Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring op onze website krijgt. Door onze site te gebruiken, stem je in met cookies.
Thursday
12
January
2023

Wat is een dilatatie?

Jan

Een dilatatie is een soort scheur die al bij voorbaat wordt aangebracht in een gevel of vloer. Dit wordt met opzet gedaan. Een gevel of vloer gaat op den duur namelijk altijd ‘werken’. Dit betekent dat er beweging plaatsvindt, door uitzetten en krimpen.

Het werken van gevels en vloeren heeft verschillende oorzaken, zoals:

  • De grond is lichtjes verzakt
  • Voorbijgaand verkeer zorgt voor trillingen
  • Temperatuurverschillen
  • Vocht

Door bij voorbaat al een scheur aan te brengen, geef je de vloer of gevel bewegingsruimte. De dilatatievoeg vangt dus het uitzetten en het krimpen van de materialen op.

Dilatatievoeg voor de vloer

Er zijn regels en voorschriften voor het juist aanbrengen van dilataties wat betreft de hoeveelheid en het soort dilatatie. Een goed bouwbedrijf is hiermee bekend en zal dit correct toepassen, om te voorkomen dat er ongewenste scheuren ontstaan.

Bij het leggen van een vloer is het belangrijk om rekening te houden met aanwezige dilataties. Uiteraard hebben we hier veel ervaring mee en zullen wij deze respecteren en doorzetten in de eindafwerking middels een dilatatieprofiel.

Dilatatievoeg

Dilatatievoeg betonvloer

Een veelvoorkomend geval waarbij een dilatatievoeg wordt aangebracht is bij het uitbouwen van een bestaande ruimte. In dat geval wordt een nieuwe dekvloer tegen een bestaande dekvloer aangestort. Ondanks dat het dan lijkt alsof er één vloer gecreëerd wordt, is dat niet het geval. De twee verschillende dekvloeren zullen namelijk los van elkaar anders gaan bewegen. De kans is dan groot dat de naad in de afwerkvloer, zoals een gietvloer, zal gaan doortekenen en er ook een scheur ontstaat in de afwerkvloer.

Om te voorkomen dat er scheuren in de vloer ontstaan, wordt er gebruik gemaakt van een dilatatievoeg. Deze wordt dan aangebracht in de afwerkvloer. Toch is het niet gegarandeerd dat scheuren in de afwerkvloer volledig voorkomen worden met een dilatatievoeg. De dilatatievoeg heeft de mogelijkheid om mee te bewegen en zal er eerder voor zorgen dat de scheur wordt begeleid, in plaats van dat de scheur uitbreidt naar andere kanten.

Auteur
Jan