Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring op onze website krijgt. Door onze site te gebruiken, stem je in met cookies.
Tuesday
19
March
2024

Hoe onderhoud ik mijn vloerkleed? 4 tips voor een mooi vloerkleed

Iris

Onderhoud en reiniging van vloerkleden

Een vloerkleed is een prachtige toevoeging aan je interieur. Het brengt sfeer, kleur en warmte in de ruimte. Maar hoe zorg je ervoor dat je vloerkleed er altijd op zijn best uitziet?

Wij delen 4 handige tips om jouw aangeschafte vloerkleed zo mooi mogelijk te houden.

1. Gebruik de juiste stofzuiger

Allereerst adviseren wij om minstens één keer per week het vloerkleed te stofzuigen.

De keuze van het type stofzuiger is ook van belang. Gebruik geen stofzuiger met een roterende borstelmond, inclusief stofzuigrobots. Waarom? Dit kan namelijk leiden tot snellere slijtage van de vezels.

Gebruik een stofzuiger met een glad mondstuk om het vloerkleed te stofzuigen. Zelfs bij de moderne steelstofzuigers is het essentieel om het juiste mondstuk te gebruiken, indien nodig te verwisselen voor het stofzuigen van een vloerkleed.

Tips voor een vloerkleed dat pluist

"Help, mijn vloerkleed pluist!" is een bekende reactie van consumenten. Het pluizen heeft een reden en dit kan eenvoudig worden uitgelegd. Bij nieuw gebruik van een vloerkleed kunnen de losse vezels in het begin naar boven komen, vooral bij wollen kleden.

Het advies is om het (wollen) vloerkleed vanaf dag één wekelijks te stofzuigen met een stofzuiger met gladde stofzuigermond. Na verloop van tijd zal het pluizen verminderen en uiteindelijk verdwijnen.

2. Zorg voor de juiste luchtvochtigheid

Een te lage luchtvochtigheid in de ruimte kan leiden tot vroegtijdig pluizen van het vloerkleed.

Om de luchtvochtigheid stabiel te houden, plaats je een bakje water op de verwarming of besproei het vloerkleed af en toe om pluizen te voorkomen.

3. Draai en roteer je vloerkleed regelmatig

Geweven vloerkleden die aan beide zijden gebruikt kunnen worden, zoals onze platgeweven kleden uit de Pallio en Feelgood collectie van Brinker, adviseren wij om twee keer per jaar te draaien. Hierdoor wordt voorkomen dat bepaalde delen van het kleed intensiever worden belast en zichtbare slijtage vertonen.

Daarnaast is het raadzaam om het kleed regelmatig te roteren, zodat het niet altijd op dezelfde plek ligt en dezelfde belasting krijgt, bijvoorbeeld door een bank of een salontafel.

4. Koop een vloerkleed met antislip

Bij een vloerkleed mag een antislip onderkleed niet worden vergeten. Een antislip onderlaag heeft namelijk een aantal belangrijke voordelen:

  • Verhoogt de veiligheid.
  • Biedt extra veerkracht.
  • Verlengt de levensduur van het kleed.
  • Beschermt de backing van het kleed.
  • Bevordert de warmte doorlaatbaarheid.
  • Geschikt voor gebruik met vloerverwarming.

Het antislip onderkleed kan worden gebruikt in combinatie met elk type basisvloer, zoals PVC vloeren, gietvloeren of betonlook vloeren.

Met deze eenvoudige tips en adviezen kun je vol vertrouwen genieten van je vloerkleed, wetende dat het er altijd op zijn best uitziet en jouw interieur compleet maakt.

Auteur
Iris