Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring op onze website krijgt. Door onze site te gebruiken, stem je in met cookies.
Tuesday
17
January
2023

Scheuren in de gietvloer

Jan

Je hebt net een nieuwe gietvloer aangeschaft of bent wellicht van plan om dit te gaan doen. Een belangrijke vraag die je jezelf dan stelt is: “Kan een gietvloer scheuren?” Helaas is het antwoord hierop ja: een gietvloer kan inderdaad scheuren. Echter is het positieve nieuws dat je gietvloer nooit spontaan zal scheuren.

We leggen je in dit blog uit hoe scheuren vaak ontstaan en nog belangrijker, hoe ze voorkomen worden.

Scheur in gietvloer

Scheuren in gietvloeren: hoe ontstaan ze?

Om te kijken hoe scheuren in gietvloeren voorkomen kunnen worden, is het eerst belangrijk om te kijken naar de oorzaak ervan.  

De reden dat een gietvloer zou kunnen gaan scheuren heeft te maken met de werking in de ondergrond. Helaas “werkt” iedere woning: de materialen waaruit een woning zijn gemaakt zijn altijd in beweging. Dit kan komen door verschillende oorzaken, zoals:

  • aanwezig vocht
  • schommelingen in temperatuur (krimpen en uitzetten)
  • trillingen van de grond door bijvoorbeeld verkeer, of
  • een lichte verzakking van de grond

Daarnaast is op dit moment de lage waterstand van afgelopen zomer ook nog eens een belangrijke factor. Een zachte PU gietvloer heeft door zijn enigszins zachte karakter een scheuroverbruggende eigenschap: de bestaande scheuren in het beton worden opgevuld door het PU dat hierover heen wordt gegoten, zodat het niet meer mogelijk is voor vocht om via de scheuren naar binnen te dringen.

Wanneer een scheur te groot gaat worden, dan kan de PU gietvloer deze niet meer overbruggen, met als gevolg dat de gietvloer rimpels of scheuren gaat vertonen.

Het voordeel van cementgebonden gietvloeren, zoals de Architop of Cemento, is dat deze vloeren door hun grove en ruwe karakter juist mooier kunnen worden van eventuele ‘’kleine’’ scheuren. Dit versterkt juist het industriële en ongepolijste karakter.

Scheur in gietvloer

Scheuren in gietvloer voorkomen

De belangrijkste vraag is: “Is scheurvorming in de ondervloer te voorkomen?” Helaas is dit niet het geval en logischerwijs kunnen we hier ook helaas geen garantie op geven.

Wel kun je op voorhand een aantal zaken regelen waardoor de kans op scheurvorming van de gietvloer afneemt. Wanneer je een nieuwbouwwoning met vloerverwarming gaat bekleden, bijvoorbeeld met een gietvloer of een PVC vloer, is het erg belangrijk dat je het opstookprotocol op de juist manier uitvoert.

Het opstookprotocol zorgt ervoor dat de vloer, door deze geleidelijk te verwarmen en weer af te koelen, op voorhand al gaat werken en er dus al eventuele scheuren ontstaan. Wanneer de vloer vervolgens gelegd wordt heeft de vloer al een keer gewerkt en neemt de kans op nieuwe scheuren af.

Vanuit de bouw kunnen er ook verschillende opties worden aangeboden om de kans op scheurvorming te verminderen. Denk bijvoorbeeld aan krimpnetten, die in de dekvloer worden meegegoten. Ook het toepassen van dilataties, met name bij grote oppervlakten, zorgt voor een kleinere kans op scheuren. Uiteraard kan je aannemer je hierin het juiste adviseren.

Is de scheur in mijn gietvloer te repareren?

Er is een scheur ontstaan in mij gietvloer, help! Een scheur in een gietvloer is zeker te repareren. Gelukkig zijn er tegenwoordig steeds meer bedrijven die dit vrijwel onzichtbaar weten te maken. Dit is wel een arbeidsintensieve klus maar het resultaat mag er dan ook zijn.

Wat deze bedrijven doen, is dat ze de scheur opvullen en vervolgens middels airbrushen weer mooi op kleur spuiten. Zie het als het herstel van schade aan je auto: je bumper is beschadigd, deze wordt uitgedeukt en bijgewerkt qua kleur. Je ziet er niks meer van. Daarnaast kan de dealer er vaak niks aan doen, maar zijn er gelukkig schadeherstelbedrijven die dit netjes voor je kunnen oplossen.

Heb je schade of scheuren in je gietvloer? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op. We kunnen dan een passende offerte voor je maken en je schade herstellen.

Auteur
Jan