Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring op onze website krijgt. Door onze site te gebruiken, stem je in met cookies.
Saturday
16
December
2023

Waarom raakt mijn PVC vloer los?

Jan

PVC vloeren staan bekend om hun duurzaamheid en lange levensduur. Ze zijn bestand tegen slijtage, vocht en vlekken. Maar net als bij elke vloerbedekking kunnen er problemen optreden en een veelvoorkomend probleem is dat de PVC vloer losraakt. 

Het is belangrijk om te weten hoe we de problemen kunnen oplossen, maar vooral ook voorkomen. In deze blog gaan we de mogelijke redenen onderzoeken waarom een PVC vloer los kan raken en hoe je dit probleem kunt aanpakken. 

Oorzaak 1: Slechte voorbereiding van de ondergrond

Een van de meest voorkomende redenen waarom PVC vloeren losraken, is een slechte installatie. Als de vloer niet goed is voorbereid, niet op de juiste manier is geëgaliseerd, of als er fouten zijn gemaakt bij het aanbrengen van de lijm, kan de vloer na verloop van tijd loskomen. Het is daarom aan te raden om een professional in te huren voor installatie van PVC vloeren om deze problemen te voorkomen. Ook is het aan te raden om een goede ondervloer voor de PVC neer te leggen. 

Oplossing: Als de losheid van je PVC vloer te wijten is aan een slechte installatie, kan het nodig zijn om de vloer opnieuw te laten installeren door een vakman. Neem contact op en overleg de mogelijkheden. 

Oorzaak 2: Slechte kwaliteit van lijm

De kwaliteit van de lijm die wordt gebruikt om de PVC-vloer te installeren, kan ook een rol spelen. Niet alle lijmen zijn geschikt voor PVC vloeren. Het gebruik van de verkeerde lijm kan leiden tot hechtingsproblemen van de vloer. Lees hier meer over het lijmen van PVC vloeren. 

Oplossing: Zorg ervoor dat je de juiste lijm gebruikt voor jouw specifieke PVC vloer en volg de aanbevelingen van de fabrikant. Mocht je toch de verkeerde lijm hebben gebruikt en laat je vloer daarom los, neem dan contact op. 

Oorzaak 3: Temperatuur en Vochtigheid

PVC vloeren zijn gevoelig voor temperatuurschommelingen. Wanneer de temperatuur in een ruimte veel kan variëren, kan het PVC in de vloer gaan uitzetten en samentrekken, wat kan leiden tot het losraken van de vloer. 

Oplossing: Zorg voor een constante kamertemperatuur en gebruik indien nodig klimaatregelingssystemen om grote temperatuurschommelingen te voorkomen.

Oorzaak 4: Slijtage

Hoewel PVC vloeren over het algemeen duurzaam zijn, kunnen ze na verloop van tijd toch slijten, vooral op plekken die veel worden belopen. Lees hier meer over de reparatie en herstel van PVC vloeren. Bij veel schade kan het zijn dat de vloer losraakt en dat het nodig is om dit op te lossen.

Oplossing: Als de lijm verouderd is, kan het nodig zijn om de vloer opnieuw te lijmen. Raadpleeg een professional om dit correct uit te voeren.

Oorzaak 5: Substraatproblemen

Het substraat (de ondervloer waarop de PVC vloer wordt geïnstalleerd) moet schoon, vlak en droog zijn. Als er vochtproblemen zijn, bijvoorbeeld als er water onder de vloer ligt, kan de lijm loslaten.

Oplossing: Los eventuele vochtproblemen in het substraat op voordat je de vloer opnieuw bevestigt. Zorg ervoor dat het substraat volledig droog is voordat je de PVC vloer installeert. 

Conclusie

Hoewel PVC vloeren vele voordelen bieden, kunnen ze soms losraken. Een goede voorbereiding van de ondergrond, het gebruik van kwaliteitslijm, en het rekening houden met temperatuur- en vochtigheidsveranderingen kan helpen dit probleem te voorkomen. Mocht je PVC vloer toch losraken, dan kan het raadzaam zijn een professional in te schakelen om de oorzaak te achterhalen en een oplossing te bieden. 

Het negeren van de problemen kan leiden tot verdere schade en hogere reparatiekosten. Met de juiste zorg en aandacht kan je blijven genieten van de voordelen van een PVC vloer zonder je zorgen te hoeven maken over het losraken. Heb je nog meer vragen over PVC vloeren, lees hier alles over PVC vloeren. 

Auteur
Jan