Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring op onze website krijgt. Door onze site te gebruiken, stem je in met cookies.

Welk schoonmaakmiddel mag je niet gebruiken op een PVC vloer?

Jan

Voor het schoonmaken van je PVC vloer is het goed om te weten wat je wel en niet mag gebruiken. Wanneer je namelijk de verkeerde producten gebruikt kan dit voor veel schade aan je vloer zorgen. In dit artikel delen we enkele belangrijke tips en adviezen over wat je niet moet gebruiken voor een PVC vloer. 

Wat is een PVC vloer?

Voordat we ingaan op welke producten je moet vermijden bij het schoonmaken van een PVC vloer, is het belangrijk om te begrijpen wat een PVC vloer precies is. PVC staat voor polyvinylchloride, een type kunststof dat wordt gebruikt om vloeren te maken. Dit zorgt ervoor dat je vloer duurzaam, waterbestendig en geluidsabsorberend is, maar zorgt er ook voor dat je vloer gevoelig kan zijn voor schade en krassen. 

Onderhoudstips voor PVC vloeren

Om je PVC vloer in optimale staat te houden, is regelmatig onderhoud essentieel. Hier zijn enkele belangrijke onderhoudstips:

Regelmatig stofzuigen

Het regelmatig stofzuigen van je PVC vloer helpt bij het verwijderen van stof, vuil en kleine deeltjes die krassen kunnen veroorzaken. Gebruik een zachte borstel of een stofzuiger met een zachte borstelkop om de vloer voorzichtig schoon te maken.

Vermijd schurende materialen

Vermijd het gebruik van schurende materialen zoals schuursponsjes of schuurmiddelen bij het schoonmaken van je PVC vloer. Deze materialen kunnen krassen veroorzaken en de toplaag van de vloer beschadigen. 

Beperk blootstelling aan direct zonlicht

Langdurige blootstelling aan direct zonlicht kan de kleur van je PVC vloer vervagen. Gebruik indien nodig gordijnen of jaloezieën om de blootstelling aan de zon te beperken en de levensduur van je vloer te verlengen.

Voorkom overmatig vocht

Hoewel PVC vloeren waterbestendig zijn, is het belangrijk om overmatig vocht te vermijden. Maak gemorste vloeistoffen onmiddellijk schoon en gebruik geen dweil of mop die doordrenkt is met water. Gebruik in plaats daarvan een licht vochtige mop of doek om de vloer schoon te maken.

Lees hier meer over onderhoud van PVC vloeren

Gebruik geen agressieve schoonmaakmiddelen

Het gebruik van agressieve schoonmaakmiddelen zoals bleekmiddel, ammoniak of citrusreinigers kan de kleur en de afwerking van je PVC vloer aantasten. Kies in plaats daarvan voor milde schoonmaakmiddelen die speciaal zijn ontworpen voor PVC vloeren.

Producten vermijden bij het schoonmaken van een PVC vloer

Er zijn een aantal veelvoorkomende producten die schadelijk kunnen zijn voor PVC vloeren. Denk bijvoorbeeld aan: 

  • Azijn 
  • Bleekmiddel 
  • Schuurmiddelen 
  • Stoomreinigers
  • Olie gebaseerde reinigingsmiddelen 
  • Citrusreinigers 
  • Ammoniak 
  • Harde borstels 

Azijn

Azijn is een veelgebruikt huishoudelijk schoonmaakmiddel, maar het kan schadelijk zijn voor PVC vloeren. Het zuur in azijn kan de toplaag van de vloer beschadigen en de afwerking aantasten. 

Bleekmiddel

Hoewel bleekmiddel een krachtig desinfectiemiddel is, kan het de kleur van je PVC vloer veranderen en de afwerking beschadigen. Gebruik geen bleekmiddel om vlekken te verwijderen op een PVC vloer.

Schuurmiddelen

Schuurmiddelen zoals schuurpapier of schuursponsjes kunnen krassen veroorzaken op de toplaag van je PVC vloer. Vermijd het gebruik van schuurmiddelen bij het schoonmaken of verwijderen van vlekken op je vloer.

Stoomreinigers

Hoewel stoomreinigers effectief kunnen zijn voor het reinigen van andere oppervlakken, zijn ze niet geschikt voor PVC vloeren. De hitte en vochtigheid van een stoomreiniger kunnen de vloer beschadigen en de lijm op de vloer aantasten.

Olie gebaseerde reinigingsmiddelen

Olie gebaseerde reinigingsmiddelen kunnen een vettig residu achterlaten op je PVC vloer en de afwerking aantasten. Gebruik geen reinigingsmiddelen op oliebasis bij het schoonmaken van je vloer.

Citrusreinigers

Citrusreinigers bevatten vaak zuren die schadelijk kunnen zijn voor PVC vloeren. Vermijd het gebruik van citrusreinigers bij het schoonmaken van je vloer om schade te voorkomen.

Ammoniak

Net als bleekmiddel kan ammoniak de kleur en de afwerking van je PVC vloer aantasten. Gebruik daarom geen ammoniak bij het schoonmaken van je vloer.

Harde borstels

Het gebruik van harde borstels bij het schoonmaken van je PVC vloer kan krassen veroorzaken. Gebruik in plaats daarvan zachte borstels of microvezeldoeken om de vloer voorzichtig schoon te maken.

Geschikte schoonmaakmiddelen voor PVC vloeren

Nu vraag je je vast af wat voor producten je wel mag gebruiken voor een PVC vloer. Hieronder staan een aantal voorbeelden die je wel mag gebruiken.

Mild afwasmiddel

Een mild afwasmiddel gemengd met warm water is een veilige en effectieve optie voor het schoonmaken van PVC vloeren. Gebruik een zachte mop of doek om de vloer schoon te maken met het afwasmiddeloplossing.

Speciale PVC vloerreinigers

Er zijn speciale PVC vloerreinigers verkrijgbaar die zijn ontworpen om veilig en effectief vuil en vlekken van PVC vloeren te verwijderen. Volg de instructies op de verpakking voor het beste resultaat.

Warm water en azijnmengsel

Een mengsel van warm water en azijn kan worden gebruikt om hardnekkige vlekken op PVC vloeren te verwijderen. Meng een deel azijn met vier delen warm water en gebruik een zachte doek of mop om de vloer voorzichtig schoon te maken. 

Conclusie

Het schoonmaken en onderhouden van een PVC vloer is belangrijk voor de levensduur en de kwaliteit van de vloer te behouden. Vermijd het gebruik van agressieve schoonmaakmiddelen zoals azijn, bleekmiddel, schuurmiddelen en stoomreinigers. Gebruik in plaats daarvan milde schoonmaakmiddelen zoals afwasmiddel gemengd met warm water, speciale PVC vloerreinigers of warm water met azijn. Vermijd het gebruik van harde borstels bij het schoonmaken en beperk de blootstelling aan direct zonlicht en overmatig vocht. Als je deze tips op volgt zorg je ervoor dat je vloer mooi blijft en je er nog lang van kan genieten. 

Auteur
Jan